MUĞNİ’L-MUHTAC

KORKU NAMAZI

 

KORKU NAMAZI / GİRİŞ

 

Bu bölümde korku namazının nasıl kılınacağı ele alınacaktır. Korku namazının hükmü, güvenlik halinde iken kılınan namazın hükmü gibidir. Bu konunun özel bir başlık altında ele alınmasının sebebi şudur: Korku halinde iken gerek cemaatle gerekse cemaat olmaksızın namazı kılarken diğer durumlarda söz konusu olmayan ihtimaller söz konusu olabilir.

 

Korku namazı ile ilgili temel delil şu ayettir: Sen de içlerinde bulunup onlara namaz kıldırdığın zaman, onlardan bir kısmı seninle beraber namaza dursunlar, silahlarını (yanlarına) alsınlar, böylece (namazı kılıp) secde ettiklerinde (diğerleri) arkanızda olsunlar. Sonra henüz namazını kılmamış olan (bu) diğer gurup gelip seninle beraber namazlarını kılsınlar ve onlar da ihtiyat tedbirlerini ve silahlarını alsınlar. a kafirler arzu ederler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gafil olsanız da üstünüze birden baskın yapsalar. Eğer size yağmurdan bir eziyet olur yahut hasta bulunursanız silahlarınızı bırakmanızda size günah yoktur. Yine de tedbirinizi alın. Şüphesiz Allah, kafirler için alçaltıcı bir azap hazırlamıştır. Namazı bitirince de ayakta, otururken ve yanınız üzerinde yatarken (daima) Allah'ı anın. Huzura kavuşunca da namazı dosdoğru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır. [Nisa, 102-103]

 

[*] - Bu konuda, ileride gelecek hadisler yanında ayrıca Nebi {s.a.v.)'in "beni nasıl namaz kılıyorken görüyorsanız öylece namaz kılın" hadisi de bulunmaktadır.

 

Sahabe de Nebi {s.a.v.}'in vefatından sonra bu namazı kılmaya devam etmişlerdir.

 

Müzeni'nin "Nebi {s.a.v.} bu namazı Hendek savaşında kılmamıştır. Bu da gösteriyor ki korku namazı kılma hükmü yürürlükten kaldırılmıştır" şeklindeki ifadesine alimlerimiz korku namazı ile ilgili ayetin daha sonra indiğini söyleyerek cevap vermişlerdir. Çünkü Hendek savaşı hicretin dördüncü veya beşinci yılı olduğu halde korku namazı ile ilgili ayet hicretin altıncı yılında indirilmiştir.

 

İmam Malik'in görüşünün aksine korku namazı yolculukta kılınabileceği gibi hazar [ikame!] halinde iken de kılınabilir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

1. DÜŞMANIN KIBLE YÖNÜNDE OLMASI